Sunday, September 29, 2013

ေရ (လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္

“ထမင္းအသက္ (၇)ရက္၊ ေရအသက္ (၁)မနက္” ဆိုတဲ့ ေရွးစကား ရွိပါတယ္။ လူသားေတြအတြက္ ေရက ဘာ့ေၾကာင့္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ပါသလဲ ?

(၁) ဦးေႏွာက္ရဲ့ ၇၅% ကို ေရဓာတ္နဲ႔ ဖြဲ ့စည္းတည္ေဆာက္ထားပါတယ္။
(၂) ခႏၵာကိုယ္တြင္းအပူခ်ိိန္ကို မွ်တေစပါတယ္။
(၃) ေသြးရဲ့ ၈၃% က အေရဓာတ္မ်ားျဖစ္ပါတယ္။
(၄) ၾကြက္သားကို ေရဓာတ္ ၇၅% နဲ ့ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။
(၅) အရိုးထဲမွာ ေရဓာတ္ ၂၂% ပါရွိပါတယ္။
(၆) ခႏၵာကိုယ္ထဲသို႔ ေရာက္ရွိလာတဲ့ အစားအစာေတြကို ခြန္အားအျဖစ္ေျပာင္းလဲေပးပါတယ္။
(၇) ခႏၵာကို္ယ္ထဲမွာ ပိုလွ်ံျပီးမလိုလားအပ္တဲ့ အရည္ေတြနဲ႔ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဆီး/၀မ္း/ေသြး/ေခြ်း/ခြ်ဲသလိပ္ အျဖစ္စြန္႔ ထုတ္ေပးပါတယ္။
(၈) ခႏၵာကိုယ္အတြက္ အာဟာရျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
(၉) အသက္ရႈျခင္းကို အေထာက္အပ့ံ ျဖစ္ေစပါတယ္။
(၁၀) အရိုးအဆက္မ်ား ပြန္းတိုက္စားျခင္းမွ သက္သာေစပါတယ္။
(၁၁) ခႏၵာကိုယ္္တြင္းဆဲလ္မ်ားကို ေအာက္စီဂ်င္ မျပတ္လပ္ေစေတာ့ပါဘူး။
(၁၂) သက္လံုေကာင္းေစပါတယ္။
(၁၃) ေခါင္းကိုက္သက္သာေစပါတယ္။
(၁၄) ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို ေျပေပ်ာက္ေစကာ၊ စိတ္ၾကည္လင္ လန္းဆန္းေစပါတယ္။
(၁၅) ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေခ် အလားအလာကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစပါတယ္။
(၁၆) အေမာအပမ္းခံနိုင္ျပီး၊ ေလ့က်င့္ခန္းၾကာၾကာ လုပ္နိုင္လာပါတယ္။
(၁၇) အသားအေရေကာင္းျပီး၊ ရြယ္တင္နုပ်ိဳေစပါတယ္။
(၁၈) ၀က္ရူးပ်ံ၊ တီဘီ၊ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ႏွာေခါင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္၊ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ တို႔ကို သက္သာေစပါတယ္။
(၁၉) အျမင္အာရံု တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

- ဘယ္အခ်ိန္မ်ားက ေရေသာက္ရန္အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္မ်ားျဖစ္ပါသလဲ?
(ေရခဲေရနဲ႔ ေရေႏြးေတြကို မဆိုလိုပါ။ ရိုးရိုးေသာက္ေရသန္႔ကိုသာေသာက္ပါ)

(၁) တညတာလံုးျငိမ္သက္ေနတဲ့ ခႏၵာကို္ယ္တြင္း ကလီစာမ်ားကို ျပန္လည္တက္ၾကြလာေအာင္ လႈံ႔ေဆာ္ေပးဖို႔ နံနက္အိပ္ယာ ထတာနဲ႔ ေသာက္ေရ ၂-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။

(၂) အစာေၾကညက္ေစဖို႔ ထမင္းမစားခင္ နာရီ၀က္ၾကိဳတင္၍ ေရ ၁- ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။

(၃) ေသြးခုန္ႏႈန္းမွန္ေစရန္နဲ႔ ေသြးက်ေစဖို႔ ေရမခ်ိဳးခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။

(၄) ေလျဖတ္/ႏွလံုးေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ညမအိပ္ခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။

(၅)အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ေျခသလံုးၾကြက္သားေတြ ၾကြက္တက္ျခင္း မျဖစ္ရေလေအာင္ ညဘက္တေရးနိုးတဲ့အခါ ေရထေသာက္ေပးပါ။


- ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္က ဘယ္အခ်ိန္ျဖစ္ပါသလဲ ?
အေမရိကန္ က်န္းမာေရးသုေတသီေတြရဲ့ စစ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚမွာ တရုပ္နဲ႔ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြမွာ အူကင္ဆာေရာဂါဖိစီးခံရမႈ အနည္းဆံုး ျဖစ္ၾကပါတယ္တဲ့။

အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ထို္လူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ ရိုးရိုးေရေအး မေသာက္ၾကဘဲ၊ ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)လၻက္ရည္ၾကမ္း ပူပူကိုသာ ေသာက္သံုးေလ့ရွိလို႔ပါဘဲ။

အထူးသျဖင့္ ထမင္းစားရင္း ေရခဲေရ ေအးေအးေသာက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာ ပါရွိတဲ့ အဆီအႏွစ္ေတြက (ဥပမာျပရရင္ ေရခဲေရနဲ႔ ေတြ႔တဲ့အခါ ဟင္းအဆီေတြက) အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ရြံ႕ေစးအနယ္အႏွစ္မ်ားသဖြယ္ ခဲပ်စ္သြားတတ္ၾကျပီး၊ အစာေကာင္းစြာ မခ်က္ျပဳတ္နိုင္ေတာ့ဘဲ အူကင္ဆာျဖစ္လာေစပါတယ္။
ဒါ့ျပင္ ထမင္းဟင္း ပူပူစားရင္း ေရခဲေရေအးေအးေသာက္လိုက္တဲ့ အခါမ်ားမွာလည္း၊ အပူအေအး တျပိဳင္နက္တည္း ေတြ ့လိုက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ကို ကသိကေအာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ အပူအေအး တန္ျပန္သက္ေရာက္မႈက အစာအိမ္ အက္ဆစ္ထြက္ရွိမႈကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္လာျပီး ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ေစပါေတာ့တယ္။

ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ေသာက္ေရေအးတို႔ျဖင့္ ေမွွ်ာမခ်ဘဲ ဟင္းခ်ိဳပူပူ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးၾကမ္းတို႔ျဖင့္သာ ထမင္းလုပ္ မနင္ေအာင္ေမွ်ာခ်ၾကပါရန္ႏွင့္ ထမင္းစားျပီး အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ေက်ာ္ၾကာမွသာ ေသာက္ေရေအးေသာက္ၾကပါရန္ အေမရိကန္ရွိ က်မၼာေရးသုေတသီမ်ားက Daily Health Tips (ေခၚ) အင္တာနက္သတင္းမွာ အၾကံေပးေဖာ္ျပသြားခဲ့ပါတယ္။

သုိ႔ပါ၍ ဤက်န္းမာေရးေဆာင္းပါးကို ဖတ္ရႈျပီးေနာက္၊ မိမိကိုယ္ကို ဆင္ျခင္ၾကျပီး၊ မိသားစု/ေဆြမ်ိဳး/မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုးကိုလည္း က်န္းမာေရးအသိေပး မွ်ေေ၀ေပးျခင္းျဖင့္ လူ ၁၀-ေယာက္မွာ အနည္းဆံုး၁-ေယာက္ကို အသက္ကို ကင္တင္နိုင္မွာ ျဖစ္ပါေၾကာင္း အသိေပးႏႈိးေဆာ္လိုက္ရပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

My Blog List