Tuesday, November 25, 2014

ေရွာက္ေရေႏြး ေသာက္ရျခင္း၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား



မနက္အိပ္ရာထခါစမွာ ေရေႏြး မတ္ခြက္တစ္ခြက္ထဲကို ေရွာက္သီးတစ္စိတ္ညႇစ္ၿပီး ေသာက္ေပးရင္ ေအာက္ပါအက်ဳိး ေက်းဇူးေတြ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

၁။ ခုခံအားစနစ္ ျမႇင့္တင္ႏုိင္ျခင္း
ေရွာက္သီးမွာ ဗီတာမင္ C နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ C ဟာ အေအးမိေဝဒနာကို တြန္းလွန္ႏုိင္ၿပီး ပိုတက္စီယမ္မွာမူ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ႐ံုေၾကာ လုပ္ငန္းေဆာင္တာအတြက္ လႈံ႕ေဆာ္ႏုိင္ၿပီး ေသြးဖိအားကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္ပါတယ္။

၂။ ခႏၶာကိုယ္၏ pH ဓာတ္ ညီမွ်ေစျခင္း

ေရွာက္သီးဟာ အက္စစ္ဓာတ္ပါဝင္ ေနေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ သူတုိ႔ဟာ အယ္လ္ကာလီ ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ စီထရစ္အက္စစ္ျဖစ္တဲ့ ေရွာက္သီးဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္စဥ္မွာ အက္စစ္ဓာတ္ ျဖစ္ေအာင္ ဖန္တီးလုိ႔မရႏိုင္ တာေၾကာင့္ပါ။ ခႏၶာကိုယ္တြင္ အယ္လ္ကာလီျဖစ္ေနတာဟာ က်န္းမာေရးေကာင္းဖုိ႔အတြက္ ေသာ့ခ်က္ပါ။

၃။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းဖုိ႔ ကူညီႏိုင္ျခင္း

ေရွာက္သီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အယ္ကာလီ အစားအစာကို စားသံုးသူေတြဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းႏႈန္း ျမန္ဆန္ တတ္ပါတယ္။

၄။ အစာေျခဖ်က္မႈကုိ ကူညီႏုိင္ျခင္း

ေရေႏြးဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းတြင္း လႈံ႕ေဆာ္မႈေပးႏုိင္တာေၾကာင့္ အူနံရံမွ ႂကြက္သားေတြ လႈပ္ရွားလာေစ ပါတယ္။ ေရွာက္သီးနဲ႔ သံပရာသီးမွာ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းအတြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားႏုိင္ပါတယ္။

၅။ သဘာဝဆီးေဆး ျဖစ္ေစျခင္း

ေရွာက္ရည္ဟာ ဆီးထြက္မ်ားေစတာမို႔ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း မလုိလားအပ္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားပစ္ႏုိင္ ပါတယ္။

၆။ အသားအေရ ၾကည္လင္ဝင္းပေစျခင္း

ဗီတာမင္ C ဟာ အေရးေၾကာင္းေတြကုိ ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ၿပီး အသားအေရ ဝင္းပေစႏိုင္ပါတယ္။ ေရွာက္ရည္ဟာ ေသြးထဲမွ အဆိပ္ေတြကို ဖယ္ရွားႏုိင္တာေၾကာင့္ အသားအေရ သန္႔ရွင္းမႈ ရွိေစႏိုင္ပါတယ္။

ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
Good Health Journal No.431(3.4.2013)
သက္ရွည္က်န္းမာ

No comments:

Post a Comment

My Blog List