Monday, December 08, 2014

ေထာပတ္သီး၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား



ေထာပတ္သီးဟာ အမ်ိ်ိဳးသားမ်ားအတြက္ ေယာက်္ားအားကို ျပည့္၀ေစျပီး အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ အသားအရည္ကို စိုေျပ လွေစကာ ဆံေကသာကိုလည္း သန္စြမ္းနက္ေမွာင္ေစပါသည္။ ဆံပင္ေကာင္းေစရန္ စားသံုးသင့္ေသာ သစ္သီး၀လံ ထဲတြင္ ေထာပတ္သီးသည္ ထိပ္ဆံုးမွ ပါ၀င္ေန၏။
ေထာပတ္သီးသည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူေပးျပီး သက္လံုေကာင္းမြန္ေစသည့္အတြက္ အားကစားသမား မ်ား အစားသင့္ဆံုး အသီးျဖစ္ပါသည္။

ေထာပတ္သီးတြင္ ပါ၀င္သည့္ ဗီတာမင္ B, ဗီတာမင္ E တို့သည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေပးပါသည္။

ေထာပတ္သီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ ကိုလင္း (Cho line) ဓါတ္သည္ လူ၏ ဦးေႏွာက္ကိုလည္း မ်ားစြာအေထာက္အပံ့ေပးႏိုင္ ပါသည္။

ကိုလက္စထေရာ (LDL ) နည္းပါးသည့္အတြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို လံုး၀မျဖစ္ေစပဲ အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာ (HDL) ကိုသာ ေပးစြမ္းပါသည္။

ေသြးေၾကာေရာင္ရမ္းမႈဒဏ္ရာမ်ားႏွင့္ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည့္ phenolic ျဒပ္ေပါင္း မ်ား ေထာပတ္သီးတြင္ပါဝင္ေနပါသည္။

ေထာပတ္သီးကို ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ျပီး ေသာက္ႏိုင္သလို ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ ေရာစပ္၍ စားေသာက္လွ်င္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္မ်ားက ေပးစြမ္းသည့္ အာဟာရမ်ား အျပည့္အဝ ရရွိေစႏိုင္ပါသည္။

ေဆာင္းပါးရွင္ = ဦးေနဆိုင္ (ပူတာအို)
က်မ္းကိုး ။ ။ Avocado for Health
Shape Entertainment Journal

No comments:

Post a Comment

My Blog List