အစာအိမ္အနာေရာဂါ ျဖစ္ရျခင္း အဓိကအေၾကာင္းရင္းေတြကေတာ့ အစာအိမ္ပိုးဝင္တာ၊ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး၊ ေသြးက်ဲေဆးေတြ အစားမ်ားတာနဲ႔ ေဆးလိပ္၊ ေဆးရြက္ႀကီးတ႔ိုေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အမ်ားဆံုးျဖစ္ေစတဲ့ အစာအိမ္ေရာဂါပိုး မဝင္ႏိုင္ေအာင္ မသန္႔တဲ့အစားအစာေတြ ေရွာင္တာနဲ႔ တကိုယ္ရည္ သန္႔ရွင္းမႈရွိဖို႔ ပထမဆံုး အေရးႀကီးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အစာအိမ္အနာ ေရာဂါကာကြယ္ဖို႔ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးနဲ႔ ေသြးက်ဲေဆးေတြကို က်န္းမာေရးဝန္ထမ္းေတြက လိုအပ္လို႔ တိုက္တာကလြဲလို႔ ကိုယ့္ဟာကိုယ္ ကြမ္းယာဆိုင္၊ လမ္းေဘးေစ်း ဆိုင္ေတြက ဝယ္မသံုးသင့္ပါဖူး။ ေဆးလိပ္၊ ေဆးရြက္ႀကီးကို လည္း လံုးဝေရွာင္ က်ဥ္သင့္ပါတယ္။ အစာအိမ္္ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့ အရက္အလြန္အကၽြံေသာက္ တာ၊ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ အလြန္အကၽြံေသာက္တာေတြလည္း ေရွာင္က်ဥ္ သင့္ပါတယ္။
ေရာဂါျဖစ္ပြားလာခဲ့ရင္လည္း ေစာေစာစီးစီးကုသဖို႔ အေရးႀကီးတာေၾကာင့္ ေရာဂါလကၡဏာေတြကို သတိထားသင့္ပါတယ္။ ဝမ္းဗိုက္အေပၚပိုင္း နာတာ၊ ရင္ဝမွာ မီးနဲထိုးသလို ပူတာ၊ ပ်ိဳ ႔အန္တာ၊ အစာ မေက်တာ၊ အစာမစားႏိုင္တာ ေတြ ျဖစ္လာရင္ ေဆးရံု၊ ေဆးခန္းျပ၊ ကုသမႈ ခံယူသင့္ပါတယ္။ ေစာေစာကုသမႈ မယူမိရင္ေတာ့ အသက္အႏၱရာယ္အထိ ထိခိုက္ႏိုင္တဲ့ ေနာက္ဆက္တြဲေရာဂါ ေတြ ျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေနာက္ဆက္တြဲေတြထဲမွာ ေသြးအန္တာ၊ ေသြးဝမ္း သြားတာ၊ အစာအိမ္ပိတ္တာ၊ အစာအိမ္ေပါက္ထြက္တာနဲ႔ အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္တာေတြလည္း ပါပါတယ္။ အစာအိမ္ေရာဂါကို အမ်ားဆံုးျဖစ္ေစတဲ့ အစာအိမ္ေရာဂါပိုးဟာ အစာအိမ္ကင္ဆာကိုလည္း ဆက္ျဖစ္ေစႏိုင္တာမို႔ ဒီေရာဂါပိုးရွိမရွိ ႀကိဳတင္စစ္ေဆးၿပီး၊ ရွိေနရင္လည္း ႀကိဳတင္ၿပီး လံုးဝေပ်ာက္ ေအာင္ ကုသႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေရာဂါအေၾကာင္းေတြကို အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း အထူးကုသမားေတာ္ႀကီး ေဒါက္တာခ်စ္ၾကည္ ကို ကိုဝင္းမင္းက ဆက္သြယ္ေမးျမန္း ေဆြးေႏြးတင္ျပထား ပါတယ္။
VOA
No comments:
Post a Comment