အစားအေသာက္မ်ား ထုပ္ပိုးရာတြင္ ပလတ္စတစ္မ်ား အသုံးမျပဳေစႏုိင္ရန္အတြက္ ပလတ္စတစ္ဆိုင္ရာ ဥပေဒတစ္ရပ္ ထုတ္ျပန္ၿပီး ႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးႏွင့္အားကစား၀န္ႀကီးဌာန ဒုတိယ၀န္ႀကီး ေဒါက္တာျမေလး စိန္က ေျပာသည္။
ဒုတိယအႀကိမ္ အမ်ိဳးသားလႊတ္ေတာ္ ၁၃ႀကိမ္ေျမာက္ပုံမွန္အစည္းအေ၀း ၂၀ရက္ေျမာက္ေန႔တြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစား၀န္ႀကီးဌာန ဒု၀န္ႀကီး ေဒါက္တာျမေလးစိန္က ေျပာၾကားခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
“ ပလတ္စတစ္ထုပ္ပုိးမႈပုံစံမ်ားကုိ ပုံမွန္အားျဖင့္ ကြ်န္မတုိ႔ မစစ္ေဆးႏုိင္ေသးပါ။ ထုပ္ပုိးပလတ္စတစ္မ်ားသည္ ေနေရာင္ျခည္ႏွင့္ တုိက္ရုိက္ထိေတြ႔ပါက ၄င္းမွ ဓာတုပစၥည္းမ်ား စိမ့္ထြက္လာႏုိင္ၿပီး ၄င္းစိမ့္ထြက္မႈသည္ ေနေရာင္ျခည္ႏွင့္ ထိေတြ႔သည့္အပူခ်ိန္သာမက ထိေတြ႔သည့္ အခ်ိန္ကာလေပၚ မူတည္၍ ေဘးထြက္ဆုိးက်ိဳးမ်ား သက္ေရာက္ႏုိင္ပါတယ္။ အစားအေသာက္မ်ားထုပ္ပုိးရာတြင္ ပလတ္စတစ္မ်ား မထုပ္ပုိးေစရန္အတြက္ ပလတ္စတစ္ဆုိင္ရာ ဥပေဒတစ္ရပ္ထုတ္ျပန္ၿပီး ႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ပလတ္စတစ္ႏွင့္ပတ္သက္၍ ထုိင္လန္၊မေလးရွား အာဆီယံႏုိင္ငံမ်ားသာမက တရုတ္၊ဂ်ပန္ ၊ဥေရာပႏုိင္ငံမ်ားတြင္ အမိန္႔ေၾကာ္ျငာစာမ်ား၊ စည္းမ်ဥ္းမ်ား ထုတ္၍ ျပ႒ာန္းလ်က္ရွိပါတယ္’’ဟု ၄င္းက ေျပာသည္။
လက္ရွိတြင္ အစားအေသာက္အပူမ်ားကုိ ပလတ္စတစ္ႏွင့္ ထုပ္ပုိးမႈမ်ားရွိၿပီး မုန္႔ဟင္းခါး၊မုန္႔တီ၊ ၾကာဇံခ်က္၊ ငါးကင္၊ေၾကးအုိး၊ၾကာဇံေၾကာ္၊ေခါက္ဆြဲေၾကာ္စသည္တုိ႔ကုိ ထုပ္ပုိးရာတြင္ အမ်ားဆုံးအသုံးျပဳလ်က္ ရွိသည္။ အစားအေသာက္အပူမ်ားကုိ ပလတ္စတစ္ျဖင့္ ထုပ္ပုိးမႈေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏုိင္ျခင္း၊ သားသမီး မရရွိျခင္း စသည့္က်န္းမာေရးဆုိးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ပြားနုိင္ေၾကာင္းသိရသည္။
“အစားအေသာက္ထုပ္ပုိးရာတြင္ ပလတ္စတစ္အသုံးျပဳပါက အစားအစာထည့္ပလတ္စတစ္ ျဖစ္ရပါမယ္’’ဟု ဒု၀န္ႀကီးက ဆုိသည္။
မင္းသီဟန္(အကုန္သိသတင္းဌာန)
No comments:
Post a Comment