Saturday, September 27, 2014

အမ်ိဳးသမီးမ်ား အရြယ္ေရာက္လာသည့္အခ်ိန္တြင္ အာဟာရဓာတ္မျပည့္ဝပါက သံဓာတ္ေလ်ာ့နည္းလာကာ ေသြးအားနည္းေရာဂါမွ ႏွလံုးေရာဂါအထိပါ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္


အမ်ိဳးသမီးမ်ား အရြယ္ေရာက္လာသည့္ အခ်ိန္တြင္ အာဟာရဓာတ္မျပည့္ဝပါက သံဓာတ္ေလ်ာ့နည္းလာ ကာ ေသြးအားနည္းေရာဂါမွ ႏွလံုးေရာဂါ အထိပါျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။''မိန္းကေလးေတြအေနနဲ႔ ဒါကုိ အေလးထားသင့္တယ္။ အရြယ္ေရာက္ ၿပီး မိန္းကေလးေတြက သံဓာတ္ျပည့္ဝ ဖုိ႔လိုတယ္။ မဟုတ္ရင္ တျခားေရာဂါဘယေတြ အမ်ားအျပားျဖစ္ပြားႏိုင္တယ္'' ဟု အာဟာရဆိုင္ရာအထူးကု ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က ဆိုသည္။

ယခင္က အမ်ဳိးသမီးမ်ား အရြယ္ ေရာက္သည္မွာ ၁၅ႏွစ္၊ ၁၆ႏွစ္ဝန္း က်င္ျဖစ္ေသာ္လည္း ယခုအခါတြင္ ၁၂ႏွစ္၊ ၁၃ႏွစ္မ်ားတြင္ စတင္လာၾက ေၾကာင္း၊ ယင္းအခ်ိန္တြင္ဦးေႏွာက္ ဖြံ႕ၿဖဳိးရန္၊ ကိုယ္ခႏၶာႀကီးထြားေစ ရန္၊ အရပ္ရွည္ေစရန္ႏွင့္ အပ်ဳိေဖာ္ဝင္စ အခ်ိန္တြင္ မိန္းကေလးတစ္ေယာက္ တြင္ ရွိသင့္ရွိထုိက္သည့္ တာဝန္ျဖစ္ ေသာကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျခင္း၊ ကေလး ေမြးဖြားျခင္း၊ သားအိမ္၊ သားဥဆုိင္ရာ ပစၥည္းမ်ားအားလုံး တို႔ ေကာင္းမြန္စြာ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရးအတြက္ အာဟာရဖြံ႕ၿဖိဳး ရန္လိုအပ္ေၾကာင္း သိရသည္။

''အသက္ ၁၂၊ ၁၃ႏွစ္အရြယ္ မိန္းကေလးေတြက ရာသီပန္းစပြင့္ တဲ့အခ်ိန္ျဖစ္တဲ့အတြက္ ေဟာ္မုန္း ေတြကလဲ ဒီအခ်ိန္စဖြံ႕ၿဖဳိးခါစဆုိ ေတာ့ အဓိကေတာ့ လိုအပ္တာက Iron ဓာတ္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ငယ္ငယ္ ေလးကတည္းက Iron ဓာတ္ကုိလဲ အျပည့္အဝမရခဲ့ဘူး။ အာဟာရလဲ မျပည့္ဝခဲ့ဘူးဆိုလို႔ရွိရင္ ေသြးအား နည္းတာကေန ႏွလံုးေရာဂါအထိျဖစ္ ႏုိင္ပါတယ္။ အထူးဂ႐ုစုိက္ဖို႔ လိုပါတယ္'' ဟု ယင္းကထပ္မံေျပာ သည္။

ဘာေတြစားသံုးသင့္သလဲ
************************
မိန္းကေလးတစ္ေယာက္သည္ ရာသီလာသည့္အခ်ိန္မွစတင္၍ ေသြး ဆုံးသည့္အရြယ္ေရာက္သည္အထိ အာဟာရျပည့္ျပည့္ဝဝကို စားသုံးသင့္ ၿပီး ေန႔စဥ္ အသီး၊ အရြက္၊ ပဲတုိ႔ကုိ စားေပးသင့္ေၾကာင္း၊ မိန္းကေလး မ်ားသည္ ေယာက္်ားေလးမ်ားထက္ အ႐ုိး ပြေရာဂါလည္း ျဖစ္ႏုိင္ေျခပိုမ်ားသည့္ အတြက္ ႏြားႏုိ႔မ်ားမ်ား ေသာက္သုံး ေပးသင့္ၿပီး ႏြားႏုိ႔အတြင္းတြင္ရွိေသာ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္သည္ အရပ္လည္း ပိုရွည္ၿပီး အ႐ုိးပြျခင္း၊ ရင္သားကင္ ဆာေရာဂါတုိ႔ကုိလည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ဘယ္လုိပံုစံ စားေသာက္သင့္သလဲ
*********************************
''ေန႔တုိင္းေန႔တုိင္းမွာ နံနက္စာ ကို စားဖုိ႔မေမ့ပါနဲ႔။ တစ္ရက္ကို ေလး ငါးနာရီျခား တစ္ခါေလာက္ အစား အေသာက္ေတြ စားေပးသင့္တယ္။ တစ္ေန႔ကို ေျခာက္ခါေလာက္ေတာ့ စားေပးသင့္ပါတယ္။ ငယ္ရြယ္စဥ္ အရြယ္ကေနစၿပီးေတာ့ ညစာစားတာ ကုိ ေလွ်ာ့စားသင့္တယ္။ အာဟာရ မရိွတဲ့အစာေတြ၊ သေရစာလုိဟာ မ်ဳိး ေတြကုိေတာ့ ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပဲျပား၊ တုိ႔ဟူး၊ အမွ်င္ ဓာတ္မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစား အေသာက္ ေတြကုိ မ်ားမ်ားစားေပးသင့္ပါတယ္'' ဟု ေဒါက္တာေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က ဆုိ သည္။

ဗီတာမင္ဒီပါဝင္ေသာ ငါးေသး ေသးေလးမ်ား၊ ပုစြန္၊ ၾကက္ဥ၊ ႏြားႏုိ႔ မ်ားကိုစားေပးသင့္ၿပီး အေၾကာ္ကဲ့သုိ႔ ေသာဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ား၊ ခ်ဳိလြန္းေသာ အစားအစာမ်ား၊ အငန္မ်ားကို မစား သင့္ေၾကာင္း၊ မိန္းကေလးမ်ားသည္ ရာသီလာခ်ိန္တြင္ ေကာ္ဖီ၊ ၾကက္ဥ အႏွစ္တု႔ိ သားအိမ္အတြင္း ေရာင္ တတ္သည့္အတြက္ မစားသင့္ဘဲ ငါး မ်ားမ်ားစားသင့္ေၾကာင္း၊ ရာသီလာ ခ်ိန္တြင္ အားေဆးလည္း ေသာက္ ေပးသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။

Iron ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာ ေတြကေတာ့ တိရစၧာန္ရဲ႕ အသည္း၊ ၾကက္သည္းတို႔လုိဟာမ်ဳိး၊ အစိမ္း ေရာင္ရွိတဲ့ အရြက္ေတြ၊ ႏြားႏုိ႔တုိ႔ကုိ မ်ားမ်ားစားေပး၊ ေသာက္ေပးသင့္ပါ တယ္၊ ကာကြယ္ဖုိ႔အခ်က္ကေတာ့ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ ထမင္းစားတုန္း ေရေႏြး ၾကမ္းတို႔ လက္ဖက္ရည္တုိ႔ကို မေသာက္ သင့္ပါဘူး။ ကဖင္းဓာတ္မ်ားတဲ့ အစား အစာေတြကုိလဲ ေရွာင္သင့္တယ္'' ဟု ယင္းက ေျပာသည္။

Democracytoday
Yangon Media Group

No comments:

Post a Comment

My Blog List