Sunday, September 09, 2012

-လူထုက်န္းမာေရး(မက်က္တက်က္အသားကင္မ်ား စားသုံးျခင္းေၾကာင္႔ ပန္ကရိယကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏုိင္)-




 **အသားအူေခ်ာင္းမ်ားႏွင္႔
 နည္းပညာဖြံ႕ၿဖိဳးတုိးတက္လာသည္ႏွင့္အမွ် လူတို႔၏အသုံးအေဆာင္ပစၥည္း မ်ားမွာလည္း ထူးျခားဆန္းျပားစြာ အမ်ဳိးမ်ဳိးတီထြင္ၾကံဆလာၾကသည္။ အစားအစာ မ်ားတြင္လည္း လွပဆန္းသစ္ေသာ ထုပ္ပုိးမႈပုံစံမ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္လာၾကသည္။ ထုိကဲ့သုိ႔ ထုတ္လုပ္ရာတြင္ အႏၲရာယ္ကင္းေသာ အစားအစာမ်ားပါဝင္သကဲ့သုိ႔ အခ်ဳိ႕ အစားအစာမ်ားတြင္ ၾကာရွည္အထားခံရန္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားကုိ အသုံးျပဳလာၾကေသာ ေၾကာင့္လူတုိ႔အတြက္မ်ားစြာ ဥပဒ္ျဖစ္ေစပါသည္။ သစ္သီးမ်ားတြင္လည္း သဘာဝ အတုိင္း ဖြံ႕ၿဖိဳးႀကီးထြားျခင္းမဟုတ္ေတာ့ဘဲ ဖန္တီးထားေသာ ေဆးမ်ားထုိး၍ ႀကီးထြား ေအာင္ ျပဳလုပ္ျခင္းေၾကာင့္ လူတို႔အတြက္အာဟာရမျဖစ္ဘဲ ေရာဂါဘယမ်ားစြာ ရရွိ ခံစားၾကရသည္။ ယခုအခါတြင္ေစ်းမ်ား၊ လမ္းေဘးအေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ အသားကင္ဆုိင္မ်ား၊ အေၾကာ္ဆုိင္မ်ား၊ အသုပ္ဆုိင္မ်ားကုိ ေတြ႕ရွိလာရသည္။ လူတို႔သည္ အျခားအစားအစာ မ်ားထက္ ထုိအစားအစာမ်ားကုိ ခုံမင္ႏွစ္သက္စြာ ပုိမုိစားသုံးၾကရာ ထုိအစား အစာမ်ားက လူကုိပုိမုိဒုကၡေပးသည္ကုိ သတိမမူမိၾကေပ။ ၾကာရွည္အထားခံသည့္ အစာသြတ္အသားအူေခ်ာင္းမ်ားႏွင့္ မက်က္တက်က္ အသားကင္မ်ားကုိ စားသုံးျခင္းေၾကာင့္ ပန္ကရိယကင္ဆာမ်ားျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္မ်ား၏ ရွာေဖြေဖာ္ထုတ္မႈအရသိရသည္။ လူတုိင္း ဂရမ္ ၅ဝ
ႏွင့္အထက္ရွိေသာ အသားကင္မ်ားႏွင့္အသားအူေခ်ာင္းမ်ားအား ေန႔စဥ္ စားသုံးပါက ပန္ကရိယကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္သည့္ အေျခအေနမွာ ၁၉ ရာခုိင္ႏႈန္းရွိၿပီး အမ်ဳိးသားမ်ား၌ အဆုိပါကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ႏႈန္းမွာ ၇၇ ဦးလွ်င္ တစ္ဦး၊ အမ်ဳိးသမီး ၇၉ ဦးတြင္ တစ္ဦးျဖစ္ပြားႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္မ်ားအရ သိရသည္။ ပန္ကရိယကင္ဆာသည္ လူသိနည္းေသာ ကင္ဆာေရာဂါတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ကုသရန္ခက္ခဲသည့္ ေရာဂါဆုိးတစ္ခုျဖစ္သည္။ ႀကိဳတင္သိရွိႏုိင္သည့္ ေရာဂါ လကၡဏာမ်ားမွာ သာမန္ေရာဂါငယ္မ်ားႏွင့္ဆင္တူျခင္းေၾကာင့္ သိရွိႏုိင္ရန္ခက္ခဲၿပီး အခ်ိန္လြန္မွသာ သိရွိတတ္ျခင္းေၾကာင့္ ဂ႐ုျပဳသင့္ေၾကာင္း အင္တာနက္သတင္း တစ္ရပ္က ေဖာ္ျပထားသည္။ ပန္ကရိယကင္ဆာ၏ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ ခႏၶာကုိယ္ အေလးခ်ိန္က်ဆင္းလာျခင္း၊ ဝမ္းဗုိက္ေအာက္ပုိင္းတစ္ဝုိက္ မၾကာခဏ နာက်င္ျခင္း၊ အသားဝါျခင္း၊ ကုိယ္ခံအားနည္းလာျခင္း၊ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း၊ အေၾကာတက္ျခင္း၊ အသား အေရမ်ားခန္းေျခာက္လာျခင္း၊ မၾကာခဏ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ျခင္း၊ ဖ်ားနာ ျခင္းမ်ား ခံစားရတတ္သည္။ အသားကင္မ်ားအား လြန္စြာစားသုံးျခင္းေၾကာင့္ ပန္ကရိယကင္ဆာအျပင္ အစာအိမ္ကင္ဆာႏွင့္ အူမႀကီးကင္ဆာမ်ားပါ ျဖစ္ပြား ႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ မိမိအတြက္ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ႏုိင္မည့္ အစားအစာမ်ားကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ ၾကၿပီး အာဟာရျဖစ္ေစမည့္ အစားအစာမ်ားကုိ သတိျပဳေရြးခ်ယ္စားသုံးသင့္ေၾကာင္း တင္ျပလုိက္ရပါသည္။ ။
ဆန္းယဥ္ဥ

from - Public Health

No comments:

Post a Comment

My Blog List