Sunday, September 09, 2012

အရက္ေသာက္ျခင္း နဲ႕ က်န္းမာေရး ရႈ႕ေထာင့္။


xxx စိတ္ညစ္လို႕ အရက္ကိုေသာက္တယ္ xxx အရက္ေသာက္ေတာ့ စိတ္ပိုညစ္တယ္ xxx အေႀကာင္းရွာေတာ့ xxx ေခါင္းမွာ ခ်ာ ခ်ာ လည္ xxxx တစ္ခုဘဲသိတယ္ xxxx ေလာကႀကီးမွာ xxx ပိုက္ဆံမရိွရင္ ေအာ့ ေအ့ xxx မ်က္နွာငယ္ xxxx ဂုဏ္ ဂုဏ္ ဂုဏ္ xxx ဂုဏ္ဆိုတာေငြကိုေခၚတယ္ xxx ေငြကိုသာေရလိုသံုးရင္ တျပည္လံုးမွာ လုပ္သမွ်တင့္တယ္ ——————။
ဒီေန႕ ခင္ခတစ္ေယာက္ မနက္ႏိုးထလို႕ မ်က္ႏွာေလးသစ္ျပီး အိမ္ေရွ႔တံခါးဖြင့္လိုက္တာနဲ႕ မနက္ေစာေစာစီးစီး အေျခအေနမွန္ေနတဲ့ အရက္အမူးသမားႏွစ္ေယာက္ အိမ္ေရွ႔လမ္းေပၚက ျဖတ္ေလွ်ာက္သြားရင္း ဆိုသြားတဲ့ သီခ်င္းေလးကိုႀကားလိုက္ရတာေလ။ အဲဒီမွာဘဲ အေတြးရလာျပီး တိုလီမိုလီစာေပစုထဲက သိခ်င္တာေလးေတြ ရွာရတာေပါ့။ အရက္ေသာက္တာမေကာင္းဘူး၊ ဘုရားမႀကိဳက္ဘူး (ဗုဒၶဘာသာမ်ားမွာ၊ အျခားဘာသာေတာ့
အေနာ္မသိလို႕ )၊ တစ္ေန႕တစ္ေန႕ ဒီအရည္ဘဲ ေသာက္ေနတာ၊ အေပါင္းအသင္းေတြနဲ႕ ခ်ိန္းထားျပန္ျပီ သြားေသာက္အံုးမလို႔ မလား၊ ကိုေရ သဲကိုခ်စ္တယ္ဆို အရက္ေသာက္တာမႀကိဳက္ပါဘူးေျပာထားျပီး မေသာက္ေတာ့ဘူးဆို ခုႀကဘာလို႕ေသာက္တာလဲ၊ အရက္ကို မင္းမျဖတ္ႏိုင္ရင္ေတာ့ သက္ဆိုးရွည္မွာ မဟုတ္ဘူး က်န္းမာေရးအရငါေျပာတာ စသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳး အရက္မေသာက္ေရး ႀသဘာေပးႀကသံေတြ ကိုမိမိ၀န္းက်င္မွာ ႀကားဖူးႀကမွပါ၊ တစ္ခ်ိဳ႕ကလည္း ႀကံဖန္ဆင္ေခ်ေျပာႀကတာေပါ့ စိတ္ညစ္လို႕ေသာက္တာပါ၊ ေပ်ာ္လို႔ေသာက္တာပါ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြစံုလို႕မို႕ တစ္ခါတေလေသာက္တာပါ၊ သူတို႕က အတင္းတိုက္ေနလို႕ မေကာင္းတတ္လို႕ နည္းနည္းေသာက္တာပါ၊ ညစာ စားပဲြမွာ မေကာင္းတတ္လို႕ပါ၊ အဲဒီလို ဟိုအေႀကာင္းျပ ဒီအေႀကာင္းျပေပါ့ ဘယ္လိုဘဲျဖစ္ျဖစ္ ေသာက္တာကေသာက္တာပါဘဲ မဟုတ္လား၊ ခင္ခကေတာ့ အရက္ ေသာက္ႀကတဲ့သူေတြ ေသာက္ျဖစ္ႀကတာကို စမ္းစစ္ႀကည့္မိေတာ့ သူတို႔မွာ ေသာက္တဲ့အခ်ိန္ ႏွစ္ခ်ိန္ဘဲရိွႀက တာကိုေတြ႔ရတယ္၊ အဲဒါက မိုးရြာတဲ့အခ်ိန္နဲ႕ မိုးမရြာတဲ့အခ်ိန္ မွာပါဘဲ။ ရီစရာေေျပာတာပါ၊ ခင္ခကေတာ့ အရက္၊ ဘီယာ ေသာက္တာကို ကိုယ့္ဖာသာစည္းကမ္းလုပ္ထားတယ္ အရက္တိုင္းလည္းမေသာက္ဘူး၊ လူတိုင္းနဲ႕လည္းမေသာက္ဘူး၊ တစ္ေယာက္တည္းလည္း မေသာက္ဘူးေလ။ ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္ အရက္မေသာက္ ဖို႕ပညာေပးေျပာတဲ့သူေတြလည္းရိွသလို အရက္မေသာက္တဲ့သူေတြလည္းရိွပါတယ္ ဒါအျပင္ အရက္၊ဘီယာ၊ ၀ိုင္ စသည္ျဖင့္ ေသာက္ေနႀကတဲ့သူေတြလည္း ေလာကႀကီးမွာရိွေနတာဘဲေလ။ ဒါေႀကာင့္ အရက္မေသာက္ဘဲ မေနျဖစ္ေသးလို႔ အရက္ေသာက္မယ္ဆိုရင္ က်န္းမာေရးရႈ႕ေထာင့္ကေန ဘယ္လိုပံုစံ ေသာက္သင့္သလဲ ဆိုတာေလးကို ဖတ္ဖူးတဲ့စာေပေတြထဲက မွ်ေ၀ေရးေပးလိုက္မယ္ေနာ္။
ကၽြန္ေတာ္ေတြ႔ဘူးတဲ့ ကရင္အဖိုးတစ္ေယာက္ရိွတယ္ သူကညေနထမင္းမစားမီ ပံုမွန္အရက္ကေလး ၂-၃ ပက္ ေလာက္ေသာက္ျပီးမွ ထမင္းစားေလ့ရိွတယ္၊ အဲဒါကို အသက္၂၀ခန္႔အရြယ္ေလာက္ကထဲက ျပဳမူေသာက္ခဲ့ ျခင္းျဖစ္ေႀကာင္း စကားစပ္မိေတာ့သိရတယ္ ကၽြန္ေတာ္နဲ႕ေတြ႔တဲ့အခ်ိန္မွာ သူအရြယ္က၇၆ ေလာက္ျဖစ္ေနျပီ၊ သူကိုအရက္သမားလို႕ေျပာရေအာင္လည္း နံနက္ပိုင္း၊ ေန႕လယ္ခ်ိန္မ်ား၌ သူလံုး၀မေသာက္ သူအလုပ္လုပ္တဲ့ ၀ါးကပ္ယက္တဲ့ အလုပ္ကိုသာလုပ္ေနသည္၊ ညေနထမင္းမစားမီတြင္ သူေသာက္ေသာ္လည္း ၂-၃ ပက္ထက္ ပိုမေသာက္၊ ျပီးလွ်င္ထမင္းအ၀စားတတ္တယ္၊ အရက္မေသာက္ဘူးလားဆိုေတာ့ ေသာက္တယ္၊ အရက္ သမားလားဆိုေတာ့လည္း မူးျပီးေအာ္ဟစ္ေနတာမ်ိဳး၊ တဲြေခၚရတာမ်ိဳး တစ္ခါမွမေတြဘူးဘူး၊ ညေနအလုပ္သိမ္း ျပီးျပီဆို ပုလင္းေလနဲ႕ သြား၀ယ္ျပီးေသာက္တာဘဲေလ။ တစ္ခါကလည္း ရန္ကုန္က ဦးေလးဆရာ၀န္ေဆးခန္း ကိုအသက္ ၇၀ေက်ာ္ တပ္မေတာ္အျငိမ္းစား အရာရိွႀကီးတစ္ဦး အေပါင္းအသင္းမိတ္ေဆြေတြက ေျဖာင္းဖ်မႈေႀကာင့္ တပ္ထဲစစ္မႈထမ္းဘ၀ ကထဲက ညေနထမင္းမစားမွီ ၀ီစကီေလး ၃-၄ ပက္ေသာက္ခဲ့တာကို ျဖတ္လိုက္ေတာ့ ထံုသလို၊က်ဥ္သလို ေ၀ဒနာရလို႕ လာျပဖူးတာ ေတြ႔ႀကံဳခဲ့ဖူးတယ္၊ ဦးေလးကဆန္းစစ္ႀကည့္ ေတာ့ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳေႀကာင့္မဟုတ္ဘဲ လည္ပင္ႀကီးေပါင္းတက္ျခင္းေႀကာင့္ ျဖစ္တာကိုသြားေတြ႔တယ္၊ ဒါနဲ႔ အေႀကာ ျပင္ျခင္း၊ တိုင္ရင္းေဆးအံုျခင္း၊ ႀကပ္ထိုးျခင္းတို႕ႏွင့္ ကုသရန္လမ္းညႊန္ေပးခဲ့သလို အရင္ကထဲက ရင္းႏွီတဲ့ မိတ္ေဆြလည္းျဖစ္ေနေတာ့ သူေသာက္ေနႀက ညေနထမင္းမစားမီ၀ီစကီကို ျပန္ေသာက္ဖို႕ တိုက္တြန္း ခဲ့တယ္၊ ဦးေလးကအဲလိုတိုက္တြန္းေတာ့ သူ႕မွာ၀မ္းသာမဆံုးတဲ့ေပ်ာ္ရြင္မႈမ်ိဳး ေတြ႕လိုက္ရတယ္၊ ေဆးခန္းက သူထြက္သြား ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္က ဦးေလးကိုေမးႀကည့္တယ္ ဘာလို႕၀ီစကီကို ဆက္ျပီးမျဖတ္ခိုင္းဘဲ ဆက္ေသာက္ဖို႕ေျပာ တာလဲ လို႔ေလ၊ ဦီးေလးဆရာ၀န္ကေျဖတာ ေရွးတိုင္းရင္းေဆးဆရာႀကီးမ်ား ေျပာေလ့ ရိွတဲ့ စကားရိွတယ္ “ မူလ ဓာတ္ေဟာင္း မဖ်က္ေကာင္း´´ မို႔ေပါ့ေလ၊ လူမ်ားတြင္ က်င္လည္ခဲ့ရေသာဘ၀၊ အေနအထား ပတ္၀န္းက်င္ ေပၚမူတည္၍ အေနအထိုင္၊ အစားအေသာက္ ဓေလ့မ်ား ကဲြျပားတတ္တယ္၊ ထိုအေနအထားကို အသက္အရြယ္ အလြန္ႀကီးမွ သြားဖ်က္ျပီးေျပာင္းခိုင္းရင္ အက်ိဳးျဖစ္မႈထက္ ေဘးျဖစ္မႈက ပိုႏိုင္လို႕ဘဲတဲ့။ ဒီေနရာမွာ တစ္ခုေျပာခ်င္တာ က်န္းမာေရးရႈ႕ေထာင္ကေျပာတာပါ ဘာသာေရးရႈ႕ ေထာင့္အရ ေတာ့ လဲြခ်င္လဲြမေပါ့။ အဲဒီေတာ့ မိအိုဖအို၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ားကို သူတို႕ဘ၀ ေနာက္ဆံုးအခ်ိန္တို ကာလ ေလးကိုျဖတ္ေက်ာ္လို႔ က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မႈ႕ေပးရာ၌ တင္းက်ပ္တဲ့ ကန္႕သတ္မႈမ်ားမေပးဘဲ စိတ္ခ်မ္း သာမႈကို ဦးစားေပး သင့္ေႀကာင္း အႀကံျပဳခ်င္ပါတယ္။ ဒါေႀကာင့္အရက္မေသာက္ဖို႔တိုက္တြန္းမႈ႕မွာ သူ႕ဓေလ့၊ ခံႏိုင္မႈအရြယ္၊ ကာယကံရွင္ရဲ႕ဆႏၵေတြပါ စဥ္းစားရမွာျဖစ္ပါတယ္။
တစ္ခ်ိဳ႕က အရက္၊ ဘီယာ မေသာက္ဖူး၀ိုင္ေသာက္ႀကတယ္၊ ၀ိုင္အနီေသာက္ရင္ ႏွလံုးအတြက္ အက်ိဳးရိွတယ္ ဆိုျပီးေတာ့လည္း ေသာက္ႀကတာပါသလို၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ားလည္း ေသာက္သံုးႀကတာေတြ႔ရတယ္၊ ၀ိုင္အနီမွာ ရက္စ္ဗာရာထေရာ ( Resveratrol ) ၊ ေပၚလီဖီေနာ (Poly Phenol ) ၊နဲ႕ ဖေလဗိုႏိြဳက္ ( Flavonoid ) စတဲ့ အားေကာင္းတဲ့ ဓာတ္ျပဳကာပစၥည္း Antioxident အမ်ားအျပား ပါရွိလို႕ ႏွလံုးေသြးေႀကာေရာဂါ မျဖစ္ပြား ေအာင္ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္၊ ဒါေပမယ့္ ၀ိုင္အနီမွာ အရက္ပ်ံပါရိွေသးတဲ့အတြက္ ကာလ ႀကာရွည္စြာ ပမာဏမ်ားမ်ား ေသာက္ခဲ့ရင္ျဖစ္ေစ၊ တစ္ႀကိမ္တည္း လြန္လြန္ကဲကဲ ေသာက္ခဲ့ရင္ျဖစ္ေစ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုးက်ိဳးဒုကၡေပးႏိုင္ပါတယ္၊ အမ်ိဳးသားမ်ားအေနနဲ႕ တစ္ရက္ကို ၀ိုင္အနီ ၂၅၀ စီစီထက္ ပိုမေသာက္သင့္သလို၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အေနနဲ႔ေတာ့ တစ္ရက္ကို ၁၂၅ စီစီထက္ ပိုမေသာက္သင့္ပါ၊ အေႀကာင္းကေတာ့ ကိုယ္တြင္းမွာ အရက္ပ်ံရဲ႕ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို လံႈ႔ေဆာ္အားေပးႏိုင္တဲ့ အယ္လကိုေဟာ ဒီဟိုက္ဒရိုဂ်င္ေန႕ ( Alcohol Dehydrogenase ) ဟာ အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ တစ္၀က္သာရိွတတ္ လို႕ပါဘဲ၊ အဲလိုမဟုတ္ဘဲ ၀ိုင္အနီကို ဒီပမာဏေတြထက္ပိုေသာက္ရင္ ႏွလံုးေသြးေႀကာေရာဂါရဲ႕ ျဖစ္ပြားနႈန္း ကိုမေလ်ာေစတဲ့အျပင္ ပိုလို႕ေတာင္တိုးႏိုင္သလို အရက္ျပန္ဓာတ္မတည့္သူေတြ၊ အစာေျခလမ္းေႀကာင္းမွာ အနာရိွသူေတြ၊ အသည္းေျခာက္သူေတြ နဲ႕ အာရံုေႀကာစနစ္မွာ ေရာဂါရိွသူေတြမွာ ျပႆနာရိွႏိုင္ပါတယ္။
အရက္လို႕ဆိုရင္ Alcohol ပါ၀င္မႈပမာဏ အနည္းအမ်ားသာကြာျခားေပမယ့္ အရက္၊ ထန္းရည္ ၊ ဘီယာ၊ ၀ီစကီ၊ ဂ်င္ ၊ ၀ိုင္ ၊ ရမ္ ၊ အရက္ျဖဴ၊ ေတာအရက္၊ ခ်က္အရက္ အားလံုးပါပါတယ္၊ အဂၤလိပ္စကားနဲ႕ဆို Spieits ဆိုတာ ၀ီစကီ၊ ရမ္ စတဲ့အရက္ျပင္းကိုေခၚျပီး ဘီယာတို႕ ၀ိုင္တို႕ကေတာ Spieits အုပ္စုထဲမပါေပမယ့္ Alcohol ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အေပ်ာ့စားအရက္လို႕ေခၚရမေပါ့ဗ်ာ။ အျပင္းအေပ်ာ့ အရက္၊ ဘီယာ၊ ၀ိုင္၊ ထန္းရည္ ဘယ္အ ရာမဆို လူ႕ခႏၶာကိုယ္ထဲ၀င္လာရင္ ပထမဆံုး အစာအိမ္က ေနျပီးေျခဖ်က္ပစ္တယ္၊ အဲဒီမွာ အစာ(အျမည္း)နဲ႔ တဲြရင္ အစာအိမ္ကေခ်ဖ်က္တဲ့အခါ အစာအိမ္နာျခင္းသက္သာေပမယ့္ အစာမပါရင္ အစာအိမ္နရံထိခိုက္မႈ ရိွႏိုင္ျပီး ေရရွည္မွာမေကာင္းတဲ့ သေဘာျဖစ္ေစမယ္၊ အဲဒီလို အစာအိမ္က ေျခဖ်က္ျပီး က်န္တဲ့အပိုင္းကို ေသြးေႀကာကတဆင့္ အသည္းကိုေရာက္တယ္၊ အသည္းက ထက္ေခ်ဖ်က္တယ္၊အဲလိုေျခဖ်က္ဖို႕မႏိုင္ရင္ အသည္းကိုထိခိုက္တာပါဘဲ၊ ေျခဖ်က္တယ္ဆိုတာ အရက္ကို Alcohol ကေန ဒီအျပင္ဓာတုေဗဒပစၥည္း အသြင္ေျပာင္းေတြျဖစ္ေအာင္ ေျပာင္းလဲပစ္တာ၊ ၀င္လာသမွ်အရက္ကို အစာအိမ္နဲ႕ အသည္းကေျခဖ်က္ တဲ့ဒဏ္ကို အသည္းကထိခိုက္ခံရတယ္၊ေန႕စဥ္ရက္ဆက္နဲ႕ အလြန္အကၽြံေသာက္တဲ့သူေတြမွာ ပထမဆံုး စျဖစ္ေစတာက အသည္းအဆီဖံုးတဲ့အဆင့္ပါဘဲ၊ Fatty Liver အသည္းအဆီဖံုးတဲ့ အဆင့္ကေန မရပ္မနား ဆက္ေသာက္ေနမယ္ဆိုရင္ Alcoholic Hepatitis အသည္းေရာင္တဲ့အဆင့္ကိုေရာက္တယ္၊ အဲဒီကမွ ေနာက္ဆံုးအဆင့္ျဖစ္တဲ့ အသည္းေျခာက္တဲ့ Alcoholic Cirrhosis အရက္ေႀကာင့္ အသည္းေျခာက္ျခင္း ျဖစ္ေစတာပါဘဲေလ။ အဲလိုျဖစ္လာရင္ လကၡဏာအေနနဲ႕ ဗိုက္ညာဘက္တျခမ္းမွာ ေထာက္ေနမယ္၊ ဆရာ၀န္သြားျပလို႔စမ္းရင္ အသည္းႀကီးေနမယ္၊ လံုခ်ည္၊ ေဘာင္းဘီ၀တ္ရင္ တင္းတင္းႀကီးျဖစ္ေနမယ္၊ ဒါလည္းေနလို႔ရတာဘဲဆိုျပီး ဆက္ေသာက္ေနရင္ အသည္းစေရာင္လာမယ္၊ ေနာက္မ်က္လံုးေတြ ၀ါခ်င္ လာမယ္၊ ဆီးသြားရင္ အျမဲ၀ါလာမယ္၊ေနာက္ပိုင္း အစားအေသာက္ပ်က္လာျပီး အစာစားခ်င္စိတ္ေလ်ာ့ လာမယ္၊ ႏံုးလာျပီး လဲွေနခ်င္သလိုျဖစ္လာရင္ေတာ့ အသည္းေရာင္တဲ့အဆင့္ေရာက္ျပီေပါ့၊ ေနာက္ဆက္တဲြ ဆိုးက်ိဳးကေတာ့ အသည္းေျခာက္ေရာဂါျဖစ္တာပါဘဲဗ်ာ။
အဲဒီေတာ့ အရက္မျပတ္ေသးလို႕ ေသာက္ျဖစ္ႀကအံုးမယ္ဆိုရင္ျဖင့္ ဒီအခ်က္ေလးေတြကိုေတာ့ ဗဟုသုတ အျဖစ္ ဖတ္ေပးပါအံုးေနာ္။
-       ဗိုက္ထဲအစာမခံဘဲ အရက္မေသာက္ပါနဲ႕။ အရက္မေသာက္မီ အစာ စားေပးပါ။
-       အရက္ကို အျမည္း(ဟင္း)၊ အစာ စားရင္း အရက္ေသာက္ပါ၊ အလြတ္မေသာက္ပါနဲ႕။
-       ညသန္းေခါင္ေက်ာ္ရင္ အရက္မေသာက္ပါႏွင့္။
-       စိတ္မေပ်ာ္တဲ့အခါ အရက္မေသာက္ပါႏွင့္။
-       အရက္ျပင္းကို ေရ(သို႕)ဆိုဒါရည္(သို႕)အခ်ိဳရည္ တစ္ခုခုနဲ႕ ေရာစပ္ျပီးေသာက္ပါ။
-       အရက္ကို အလြန္အကၽြံ(ခံႏိုင္ရည္ရိွမႈထက္ပိုေအာင္) မေသာက္ပါနဲ႕။
-       အရက္မူးလွ်င္ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။
-       အရက္ေသာက္ျပီး အစာစားေပးပါ။
အဲဒီလို စည္းစနစ္ေလးနဲ႕ေတာ့ေသာက္ေစခ်င္ပါတယ္၊ အရက္ကို ကာလႀကာရွည္ ေသာက္သံုးခဲ့ရင္ အသည္းမွာ အဆီတည္တတ္ေႀကာင္း အားလံုးသိေလာက္မွာပါ၊ အရက္ေသာက္တဲ့အခါမွာ သႀကားဓာတ္ကို လံုေလာက္စြာ ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္ရင္ အရက္ေႀကာင့္ အသည္းအဆီတည္တဲ့အျဖစ္ ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ေႀကာင္းကို သုေတသနစစ္တမ္းအရ သိရိွရပါတယ္၊ ျပီးေတာ့ အစားအေသာက္မွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ပါ၀င္မႈနည္းေနရင္ တိုးမ်ားေစႏိုင္ေႀကာင္း၊ ဒီေအာက္ဆီေဒ့အင္ဇိုင္းရဲ႕ တိုးမ်ားမႈ႕ဟာ အသည္းမွာ အဆီတည္ရမႈနဲ႕ ပက္သက္ ဆက္စပ္ေနေႀကာင္း ညႊန္းဆိုထားပါတယ္၊ ဒါေႀကာင့္ အရက္ေသာက္ျပီးတာနဲ႕ ထမင္းဘဲျဖစ္ျဖစ္ ဗိုက္ျပည့္ ေစမယ္အစားအေသာက္တစ္ခုခုဘဲျဖစ္ျဖစ္ မျဖစ္မေနစားေပးသင့္ပါတယ္။
တစ္ခါတရံ အလြန္အမင္းေသာက္မိလိုက္လို႕ အမူးလြန္သြားတဲ့အခါမွာ ျပဳလုပ္တတ္တဲ့အေလ့အက်င့္ေလး တစ္ခုျပဳတတ္ႀကတာ အေတာ္မ်ားမ်ားရိွပါတယ္၊ အဲဒါကေတာ့ အရမ္းမူးသြားရင္ အိပ္ပစ္လိုက္ႀကတာဘဲေလ။ ဒါဟာမွားတဲ့လုပ္ေဆာင္နည္းလို႕ ေျပာ၍မရေပမယ့္ အမူးလြန္တာကိုေျဖေလွ်ာ့မႈတစ္ခုခုလုပ္ျပီးမွ အိပ္ျခင္းဟာ ပိုေကာင္းပါတယ္လို႕ သုေတသီတို႕ကဆိုထားပါတယ္၊ တစ္ခါတရံကိုရီးယားဇတ္လမ္းတဲြေတြမွာ ေတြ႔ဖူးပါလိမ့္ မယ္ထင္ပါတယ္၊ အရက္ေသာက္လာလို႕ မူးလာတဲ့သူကို ပ်ားရည္ေလးေသာက္ဖို႕ ေပးတဲ့ဇာတ္၀င္ခန္းေတြဟာ အဲဒီသုေတသီတို႕ရဲ႕ အႀကံျပဳခ်က္ကိုျပသတာျဖစ္ပါတယ္၊ ဒါေႀကာင့္အရက္အေသာက္မ်ားသြားလို႕ အမူးအရမ္း လြန္တဲ့အခါ မအိပ္ခင္ အမူးေျပေစတဲ့ အရည္တစ္ခုခုေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္၊ အလြယ္ကူဆံုး အရက္မူးေျပေစ ႏိုင္တဲ့ေဖ်ာ္ရည္ေလးေတြကို ေကာက္ႏုတ္မွ်ေ၀ေရးေပးပါမယ့္။
၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၁ လံုး
ေရက်က္ေအး ၂၀၀ စီစီ ( ေရဖန္ခြက္တစ္ခြက္ခန္႕)
ျပဳလုပ္နည္း- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အတံုးေလးေတြတံုးျပီး သစ္သီးေဖ်ာ္စက္ထဲ ထည့္ပါ။ျပီးရင္ ေရက်က္ေအး ေလာင္းထည့္ျပီး ညက္ညက္ေမႊကာ ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
အကိ်ဳး – ခရမ္းခ်ဥ္သီးရည္ဟာ အရက္ျပန္ရဲ႕ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို သြက္ေစျပီး၊ အရက္မူးလို႕ ျဖစ္ေပၚတဲ့ မအီမသာလကၡဏာကို သက္သာေစပါတယ္။
၂ ။ ႀကံ နဲ႕ ပူစီနာ ေဖာ္ရည္
ႀကံရည္ – ၁ ခြက္
ပူစီနာရြက္ အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း – ႀကံရည္ထဲ ပူစီနာရြက္ သို႕မဟုတ္ ပူစီနာအရည္ ထဲ့ျပီး သမေအာင္ေမႊလို႕ ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္၊
အက်ိဳး – ႀကံရည္ဟာ ကိုယ္တြင္းအပူအပုပ္စင္ေစတယ္၊ ေရငတ္သက္သာေစတယ္၊ အရက္မူးေျပေလွ်ာ့ေစ တယ္၊ ပူစီနာကလည္း အရက္မူးေျပအားေကာင္းပါတယ္။
၃။ ပ်ားရည္ ရိွရင္ေတာ့ ေရတစ္ခြက္ထဲ ပ်ားရည္တစ္ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း )ထဲ့ေမႊျပီး ေသာက္ေပးပါ။ ဒါမွမဟုတ္ ေရတြင္ေပ်ာ္၀င္ႏိုင္ေသာ ဗီတာမင္စီေဆးျပားႏွင့္ေရ ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။
အခုလြယ္ကူတဲ့နည္းေတြထဲက မိမိအတြက္ အဆင္သင့္ႏိုင္တဲ့နည္းျဖင့္ ေသာက္သံုးျပီးမွ အိပ္စက္ျခင္းျပဳသင့္ ပါတယ္။
တစ္ခါတရံ ညေန သို႔မဟုတ္ ညပိုင္း အရက္ေသာက္မ်ားသြားလို႕ မနက္အိပ္ယာႏိုးထတဲ့အခါမွ လန္းဆန္း မႈ႔ေလွ်ာ့ နည္းႀကတာလည္းရိွတတ္တယ္၊ ဒါကိုအရက္နာက်တယ္လို႕ ေခၚႀကေလ့ရိွပါတယ္၊ အရက္နာက်ရျခင္း အဓိကအေႀကာင္းရင္းကေတာ့ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္မႈ႔ေႀကာင့္ပါဘဲ၊ အရက္ဟာ ဆီးရႊင္ေစပါတယ္၊ ဘီယာဆို ပိုလို႕ ဆီးရႊင္ေစပါတယ္၊ ဆီးထဲမွာ အရည္အေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားပါသြားတာေႀကာင့္ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ ခ်ာခ်ာလည္ မူေ၀ျခင္းနဲ႕ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းေတြကို ခံစားရတာျဖစ္ပါတယ္၊ ေ၀ဒနာျပင္းထန္မႈ႕ဟာ အရက္အမ်ိဳးအစားနဲ႕ ေသာက္သံုးခဲ့တဲ့ ပမာဏေပၚမူတည္ပါတယ္၊ ဒါေႀကာင့္ အရက္ေသာက္ျပီး တေရးႏိုးတဲ့ အခါမွာဘဲျဖစ္ျဖစ္၊ မနက္ႏိုးထတဲ့အခါမွာဘဲျဖစ္ျဖစ္ ေရ သို႔မဟုတ္ အရည္မ်ားမ်ားေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္၊ ဌက္ေပ်ာသီးစားျခင္းကလည္း သက္သာေစပါတယ္၊ တစ္ခ်ိဳ႕က ဘလက္ေကာ္ဖီေသာက္တယ္၊ အဲဒီအစဥ္ အလာ ကမွားယြင္းပါတယ္၊ ဘာျဖစ္ဘို႕လဲဆိုေတာ့ ေကာ္ဖီဟာဆီးရႊင္ေစတာေႀကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ေရဓာတ္ ကိုေလ်ာ့နည္းေစျပီး၊ ကဖိန္းဓာတ္ဟာ ႏိႈးဆြပစၥည္းျဖစ္တာမို႕ ကတုန္ကရင္ျဖစ္ျခင္းကိုပိုျပီး ဆိုး၀ါးေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ဗီတာမင္စီပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြ၊ သႀကားဓာတ္ပါတဲ့ သစ္သီးေဖာ္ရည္ေတြ ေသာက္တာပို အက်ိဳး ရိွပါတယ္။ အစာအေနနဲ႕ကေတာ့ အုတ္ဂ်ံဳ(ေကြ႕ကာအုတ္)၊ ယာဂု(ဆန္ျပဳတ္) စားသံုးျခင္းဟာ ေသြးေႀကာေတြ ထဲကို ဂလူးကိုစ့္ေရာက္ရိွေစႏိုင္ပါတယ္၊ ပရိုတင္းအတြက္ဆိုရင္ေတာ့ ႀကက္ဥျပဳတ္၊ ေပါင္မုန္႕ မီးကင္ေတြကို ပါးပါးလီွးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ တဲြဖက္စားသံုးေပးပါ။ အရက္နာခဏခဏျဖစ္ျခင္းကေတာ့ ေကာင္းေသာ လကၡဏာတစ္ရပ္ေတာ့မဟုတ္ပါဘူး ေရရွည္မွာ အရက္စဲြေစႏိုင္လို႕ပါဘဲ။
ေတြးေတြးဆဆ ခ်င့္ခ်င့္ခ်ိန္ခ်ိန္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ သက္တန္းရွည္ေနႏိုင္ႀကပါေစေႀကာင္း ဖတ္ခဲ့သမွ်စာေပစု ထဲကမွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္၊ တစ္ခ်ိဳ႕ေနရာေတြ စာဖတ္သူသိရိွထားမႈ႕နဲ႕ အယူအဆလဲြမႈ႕မ်ားရိွရင္လည္း ကၽြန္ေတာ္သည္ သုေတသနပညာရွင္မဟုတ္ပါ ဖတ္ဖူးခဲ့တဲ့ တိုလီမိုလီစာေပစုထဲကေန အရက္ေသာက္တဲ့ ေဘာ္ေဘာ္ေတြအတြက္  ျပန္လည္မွ်ေ၀တာမို႕ ရြာစကား၀ိုင္းတစ္ခုမွာ နားေထာင္းလိုက္ရတဲ့ စကားသံေလး ေတြအျဖစ္သာ သေဘာထားေပးႀကပါလို႕—-။

ကိုခင္ခ။

from - mandalaygazette.com

fromb - 

No comments:

Post a Comment

My Blog List