ခ်င္းတက္(ခ်င္းစိမ္း)သည္
နာတာရွည္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါေဝဒနာ ရွင္မ်ား အတြက္
ေသြးထဲတြင္ရွိသည့္သၾကားဓာတ္ပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္သည္ဟု
အင္တာနက္သတင္းတစ္ရပ္တြင္ ေဖာ္ျပသည္။ခ်င္းတက္၏စြမ္းရည္သတိၱမွာ
ၾကြက္သားဆဲလ္မ်ား အသုံးျပဳေနေသာ ေသြးဂလူးကို႔စ္မ်ားအား ထိန္းထား
ႏုိင္စြမ္းရွိသည္ဟု အစီရင္ခံစာသစ္တစ္ခုကလည္း ေဖာ္ျပသည္။ ေသြး၌
သၾကားဓာတ္ပမာဏကုိ ေလ်ာ့နည္းေစႏုိင္ေသာ အင္ဆူလင္ရွိေနသည့္
ၾကြက္သားဆဲလ္မ်ားသုိ႔ ဂလူးကို႔စ္မ်ား ဝင္ေရာက္ျခင္းကုိလည္း
ခ်င္းတက္၏အဆီအႏွစ္က စြမ္းေဆာင္ေပးသည္ဟု ဆစ္ဒနီတကၠသုိလ္မွ ေလ့လာမႈကုိ
ဦးေဆာင္ေနသူ ပါေမာကၡ ေဘဆယ္လ္ယူဖုိဂယ္က ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားသည္။ ဂလူးကို႔စ္
သၾကားဓာတ္တုိးလာေစရန္ သက္ဆုိင္ေသာ အစိတ္အပုိင္းမွာလည္း ခ်င္းတက္၏
အဓိကက်ေသာ ဖီေနာလစ္(Phenolic) အပုိင္းျဖစ္ သည္။ ပုံမွန္ အေျခ အေနတြင္
သၾကားဓာတ္ပမာဏ သည္က်ဥ္းေျမာင္းေသာ အကြာအေဝး အတြင္း တင္းက်ပ္စြာ
ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္းခံရသည္။
ခႏၶာကိုယ္တြင္ ဂလူးကို႔စ္မ်ားဖယ္ထုတ္ခံရသည့္
အဓိကေနရာသည္ အ႐ုိးႏွင့္ဆုိင္ေသာၾကြက္ သားမ်ားရွိ ရာ ေနရာျဖစ္သည္ဟု
ဆစ္ဒနီေၾကညာခ်က္အရ ယူဖုိဂယ္ကေျပာ သည္။ေဆးသုေတသီပညာရွင္မ်ားက ခ်င္းတက္
အျမစ္ေယာင္တစ္ခုလုံးမွ အဆီအႏွစ္မ်ား ကုိ ရယူခဲ့ၾကၿပီး ထုတ္ယူထားေသာ အဆီ
အႏွစ္ကုိ ရွင္သန္ေနသည့္ ၾကြက္သားဆဲလ္မ်ားသို႔ သြင္းျခင္းျဖင့္
ဂလူးကုိ႔စ္၌ လည္း အဆီအႏွစ္မ်ား တုိးလာျခင္းျဖစ္သည္။
တုိးလာေသာအဆီအႏွစ္မ်ားသည္ ခ်င္းတက္အဆီအႏွစ္ မ်ားျဖစ္ေၾကာင္း
ဆစ္ဒနီေဆးပညာရွင္မ်ား ျဖစ္သည့္ ေကာလင္းဒတ္ႏွင့္ ဗန္ထရန္တုိ႔ကေျပာသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ သၾကားဓာတ္ပမာဏကို ခ်င္းတက္အဆီအႏွစ္မ်ားက ေကာင္းမြန္စြာ
ထိန္းေပးႏုိင္ သည္ဟု ေလ့လာမႈတြင္ ေဖာ္ျပသည္။ (အင္တာနက္)
No comments:
Post a Comment